SLADKI NATEČAJI
Na tako imenovanih Sladkih natečajih vsako leto izberemo Muškat Sladke Istre, Najizvirnejšo sladico Istre in Naj torto Sladke Istre.
Na strokovnem natečaju za Muškat Sladke Istre lahko sodelujejo vinarji, vinogradniki in vinske kleti, katerih grozdje oziroma vino je izključno iz vinorodnega okoliša slovenske, hrvaške in italijanske Istre. Na natečaju lahko sodelujejo sorte vina rumeni muškat, muškat ruža (cipro), suhi, polsuhi, polsladki in sladki, ne glede na letnik trgatve.
Na natečaja za Najizvirnejšo sladico Istre in Naj torto Sladke Istre pa se lahko prijavijo pravne osebe in samostojni slaščičarji ali kuharji, ki imajo svoj gostinski obrat, trgovino, slaščičarno, pekarno ali drug obrat, kjer prijavljeno torto ali sladico pripravijo in nudijo gostom.
Sladice, ki sodelujejo na strokovnem natečaju za Najizvirnejšo sladico Istre, morajo vsebovati vsaj eno značilno istrsko sestavino.
Vina, sladice in torte običajno pred prireditvijo Sladka Istra ocenjuje strokovna komisija. Zmagovalna vina, sladice in torte pa občinstvo lahko pokusi na sami prireditvi.