Sladka Istra – najbolj sladka prireditev daleč naokrog

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra v Kopru tradicionalno prirejamo od leta 2009. Prireditev običajno poteka konec septembra in traja dva dni (soboto in nedeljo).

V prvih izvedbah festivala so se na stojnicah na koprski promenadi predstavljali večinoma lokalni ponudniki sladkih izdelkov, z leti pa je prireditev prerasla v mednarodni festival, ki ga v dveh dneh obišče več deset tisoč obiskovalcev.

Danes Sladka Istra združuje tako rekoč vse, kar je povezano s svetom sladkega. Ponudnike najrazličnejših sladkih izdelkov na stojnicah ter kakovosten spremljevalni program s kuharskimi šovi in delavnicami priprave in peke sladic, vinskimi degustacijami ter vodenimi degustacijami drugih sladkih pijač in še in še.

Pomemben je tudi strokovni del prireditve, kjer na natečajih vsako leto izberejo Muškat Sladke Istre, Najizvirnejšo sladico Istre in Naj torto Sladke Istre.

V zadnjih letih se je prireditev s koprske promenade preselila v mestno jedro in tako posladkala različne trge in ulice v mestu. V primeru slabega vremena prireditev odpade.