Zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa 12. mednarodnega festivala sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra v tradicionalni izvedbi letos septembra v Kopru ne bo. Bo pa zato med 21. in 27. septembrom v sodelovanju z istrskimi gostinskimi ponudniki potekal Teden Sladke Istre.

Čeprav je bilo sprva načrtovano, da bo Koper natanko čez mesec dni, 26. in 27. septembra, gostil 12. mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra, prireditve zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa letos v tradicionalni izvedbi ne bo. Prav tako letos ne bodo izvedli strokovnega dela prireditve, natečajev za Naj torto, Najizvirnejšo sladico in Muškat Sladke Istre 2020.
Da pa bi bil kljub temu tudi letošnji september v slovenski Istri sladek, so se v Zavodu za kulturo, mladino in turizem Koper odločili, da bodo med 21. in 27. septembrom v sodelovanju z istrskimi gostinskimi ponudniki izvedli Teden Sladke Istre.

V ta namen bodo gostinske obrate v slovenski Istri (kavarne, slaščičarne, gostilne in restavracije ter druge oblike gostinskih obratov) povabili, da bi v Tednu Sladke Istre (med 21. in 27. septembrom) svoje jedilne liste nadgradili s posebno sladko ponudbo, ki bi vključevala vsaj eno sladico z značilno istrsko sestavino in eno sladko pijačo. Tako se bodo vsi sladokusci v dneh, ko v Kopru tradicionalno poteka Sladka Istra, lahko letos nekoliko drugače sladkali na več lokacijah slovenske Istre. In tako bo na nek način tudi letošnji zaključek poletja ob morju sladek.

Gostinski obrati, ki bi želeli sodelovati na Tednu Sladke Istre, lahko svojo prijavo oddajo na tej povezavi.