Strokovna mnenja

Alberto Pucer (1955 - 2015), zgodovinar in poznavalec istrske dediščine in gastronomije

Na prvi Sladki Istri smo predstavili "staro" in "novejšo" Sladko Istro. Odziv je bil zelo pozitiven. Ne smemo namreč pozabiti, da so tudi tipične istrske sladice del naše kulturne dediščine in jih zato na vsak način velja obujati, pripravljati in predstavljati širši javnosti.
"Sladka Istra" je ravno zato več kot primeren dogodek, priložnost in način za uveljavitev, predstavitev in popularizacijo istrskih sladic.

Prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in pisec številnih knjig o gastronomiji in kulturni dediščini Slovenije

V paleti prizadevanj Slovenije za njeno kulinarično in gastronomsko razpoznavnost ima festivalska prireditev »Sladka Istra« prav posebno mesto in pomen. Ta tematska kulinarična prireditev v Kopru zapolnjuje veliko vrzel na področju poznavanja sladic, ki predstavljajo ohranjanje in nadaljevanje sladkih mojstrovin naših prednikov. Hkrati pa ta prireditev prinaša tudi nove oblike sodobnih ustvarjalnih ter kreativnih iskanj.

dr. Tamara Poklar Vatovec, višja predavateljica na Visoki šoli za zdravstvo Izola in TURISTICI

V Istri so sladice pika na i obedu, zato je zelo gostoljubno, če nekoga postrežeš s prepoznavno sladico. Še lepše pa je, če ga naučiš sladico pripraviti. Ob kulinaričnem dogodku Sladka Istra zagotovo vse to doživiš in v družbi prijateljev doživiš slajši trenutek dneva.

Tomaž Bevčič, restavracija Rizibizi

Sladka Istra je prireditev, ki nedvomno predstavlja dodano vrednost Kopru in Istri. Ko na enem mestu najdeš toliko različnih ponudnikov sladic, je to posebno lep občutek. Hkrati pa z natečajem Sladka Istra prireditev spodbuja tudi inovativnost nas kuharjev. Vsekakor prireditev vredna obiska.